Кои са най-хранителните микрозелени растения?

В днешната статия споделяме с вас кои са най-хранителните микрозелени, а за най-големите любители на тези растения сме приготвили и няколко идеи как да ги консумирате.

Важно е да не се подвеждате от името.

Микрозелените, въпреки своя малък размер, имат високо съдържание на полезни вещества и са считани за суперхрана! Основната разлика в тяхната хранителна стойност се състои в това, че някои микрозелени съдържат определени витамини или минерали в по-голямо количество от други.

Това, което ги обединява обаче и прави микрозелените предпочитан избор, е тяхната способност да действат благоприятно при специфични заболявания, сред които рак, диабет, сърдечни заболявания и дори Алцхаймер.

Характерните особености

Слънчоглед

Слънчогледите са познати със своя красив вид, който носи настроение. Микрозелените на това растения обаче са напълно ядливи и известни с това, че понижават нивото на холестерол в кръвта, регулират хормоните и доставят есенциални аминокиселини на организма. 

Тези поници са нискокалорични и съдържат витамините A, B, D, и E. В допълнение в тях се откриват и желязо, калций, калий, магнезий и фосфор. Препоръчва се за подобряване на общото благосъстояние и здраве. 

Рукола

Микрозелените рукола са богати на витамин С. Освен със своя специфичен вкус, те се отличават и с ползите за организма – снабдяване с антиоксиданти, намаляване на кръвното налягане, поддържане на развитието на костите, детоксикация. Все ключови предимства!

Репичка

Ако имате нужда от прием на повече фибри, то микрозелените репички могат да са вашето ново любимо предложение. Това растение е богато на витамините А, B, C, Е и K, желязо, калций, цинк, магнезий и още все полезни вещества, с които организмът ви ще се чувства по-добре! 

Броколи

Така специфичният вкус на броколито се открива и в неговата микрозелена версия. То е перфектната добавка за една балансирана диета, а в последните години е и много предпочитано заради съединението сулфорафан, което се открива в него. 

Сулфорафанът реагира с мултиплициращите се ракови клетки и поради тази причина се вярва, че приемът му може да подейства за превенция на болестта. 

Разбира се, редица витамини могат да бъдат открити в микрозелените броколи – витамините А, С и К, които се препоръчват за подобряване на здравето, както и при остеопороза и болест на Алцхаймер. 

Характерните особености

И тук идва най-приятната част – хапването на микрозелени. Някои хора са щастливи с това да ги похапват просто така, от кутийката, но пък други се впускат в търсене на различни начини, по които да разнообразят менюто. 

Най-лесните варианти за консумиране на микрозелени са да ги добавите в салати, сандвичи, омлети, поръска за пица или зелен шейк. Оставете въображението си в кухнята да ви води и се насладете на забележителния вкус и безкрайни предимства на тези малки, а всъщност толкова полезни микрозелени.

Внимание: Микрозелените не са лекарство срещу изброените проблеми. Проучванията установяват, че могат да имат благоприятен ефект върху здравето Ви, но не отменят или заместват медицински подходи при лечение!