Microgreens

Какво са микрозелените?

Най-простия начин да опишем и разберем какво са микрорастенията е че те са миниатюрни версии на на възрастните растения. Микрозелените са ядливи разсади, които са култивирани и отгледани докато започнат да покарват първите истински листа. В тази фаза на развитие, растенията са най богати на хранителни вещества. Микрозелените имат интензивен аромат и вкус, както и концентрирано съдържание на хранителни вещества. Тези малки ядливи растения често се използват за добавяне на цвят и вкус към ястията, но могат да се консумират и самостоятелно. Микрозелените са с изключително високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Всъщност те имат до 40 пъти по-висока концентрация на хранителни вещества от напълно зрелите растения. Като микрозелени могат да се отглеждат и консумират редица растения - репички, слънчоглед, броколи, червено зеле, грах и други.

Microgreens

Ползи за здравето от консумацията на микрозелени растения

Все по-често се правят проучвания, които доказват различни ползи от консумацията на микрозелени растения. Установено е, че те са мощен имуностимулант и са изключително богати на хранителни вещества. Могат да помогнат за предотвратяване на някои здравословни проблеми, да подобрят физическото и психическото Ви здраве и да помогнат за контролирането на наднормено тегло.

Сърдечни заболявания

Микрозелените са богат източник на полифеноли, клас антиоксиданти, свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Алцхаймер

Храни, богати на антиоксиданти, включително тези, съдържащи високи количества полифеноли, могат да бъдат свързани с по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.

Диабет

Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на стреса, който повишава кръвната захар.

Някои видове рак

Богатите на антиоксиданти растения, особено тези на, съдържащи глюкозинолати, могат да намалят риска от различни видове рак.