История на микрозелените растения

Както вече повечето от вас знаят, микрозелените са вид ядливи зелени растения, които са миниатюрни версии на възрастните зеленчуци. Те се отглеждат докато започнат да прокарват първите си истински листа и са готови за употреба само няколко седмици след покълването на семената.

Пониците стават все по-популярни по цял свят благодарение на своя интензивен вкус, високо съдържание на хранителни вещества и това, че могат да бъдат включени в ежедневното ни меню изключително лесно. Ако искате да научите как и вие можете да включите микрозелени в менюто си, погледнете тази статия.

Тъй като повечето от нас познават микрозелените отскоро, а и някои смятат, че те са открити в близкото минало, в тази статия решихме да ви запознаем с тяхната история, която всъщност датира от векове.

Започваме с това, че произходът на микрозелените може да бъде проследен чак до древен Китай, където пониците са били отглеждани, както за кулинарни, така и за медицински цели. Китайците са използвали микрозелените, за да си осигурят основни хранителни вещества и са смятали, че те притежават лечебни свойства, затова са ги използвали за лечение на най-различни състояния.

След това микрозелените бавно навлизат и в други части на Азия, Европа, а в крайна сметка в Северна и Южна Америка. Съществуват истории за това, че в средновековна Европа монасите са отглеждали микрозелени, които са използвали главно с лечебна цел.


Интересен факт е, че през тези периоди в миналото микрозелените не са имали определено наименование или поне в днешно време трудно може да се открие такава информация. Чак през 20-ти век, когато микрозелените навлизат в САЩ, човек на име Крейг Хартман “открива” пониците и ги кръщава “microgreens”. 


В началото, когато микрозелените започват да стават по-популярни в Америка, те са използвани главно от изискани готвачи и елитни заведения, като декорация за ястия от висок клас. В крайна сметка, пониците навлизат и в масовата кулинария, а днес всеки от нас може да ги открие по-лесно отвсякога. 


Популярността на микрозелените растения расте все повече и това съвсем не е безпричинно. Както вече знаете, те са изключително богати на полезни хранителни вещества и някои проучвания твърдят, че е възможно микрозелените да съдържат до 40 пъти повече микронутриенти от зрелите зеленчуци. Освен че се предлага голямо разнообразие от тях и са изключително вкусни, микрозелените могат да бъдат отглеждани лесно в домашни условия. Точно това е причината, поради която те първоначално добиват своята популярност. Използвани са от градинари, кулинарни ентусиасти и хора, които просто имат желание да включат здравословни опции в менюто си.

Богата история и уникален вкус - това са думите, с които накратко можем да опишем микрозелените. Независимо дали сте шеф-готвач от висок клас или просто човек, който иска да консумира повече натурални хранителни добавки, микрозелените са точният избор за вас!

Разгледайте нашия каталог с продукти, за да изберете своя любим вкус, и поръчайте своята доза здраве! 


Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram, за да не пропускате още интересни и полезни статии от нас!