Как да подсилите имунитета на вашето дете?

В тази статия ще си поговорим затова как можете да снабдите организма на децата с необходимите витамини, минерали и антиокасиданти по лесен, приятен и много вкусен начин!

Всеки родител би искал детето му да е здраво, щастливо и игриво, а това със сигурност изисква силна имунна система, която да му помага в борбата с всяка настинка. Подсилването на имунната система неизбежно включва хапването на плодове и зеленчуци, както и много други храни, съдържащи полезни хранителни вещества.

оже би вече знаете, че да накарате детето си да хапне определени зеленчуци може да се окаже изключително трудна задача, затова в тази статия ще ви предложим няколко начина да включите микрозелени в менюто на децата и ще отговорим на някои от най-често срещаните въпроси, които всеки родител си задава относно тях. 


Започваме с един от въпросите, който срещаме най-често – могат ли децата да хапват сурови микрозелени? Отговорът е категорично – да! 

Пониците са миниатюрни версии на възрастните растения, така че няма от какво да се притеснявате. Разбира се, винаги е добра идея да предлагате на децата си, както и на вас самите, микрозелени с ясен произход, които са отгледани в правилна среда – с достатъчно светлина и въздух.

След като отговорихме на този въпрос, преминаваме към това как да въведете микрозелените в детското меню. Според нас най-подходящият вариант да запознаете вашето дете с пониците, е като първо му предложите тези от тях с по-сладък вкус. След това постепенно въведете и тези с по-горчив или пикантен вкус. Като за начало, можете да добавите микрозелени в смути, сандвич или омлет.

Kои са най-подходящите микрозелени за децата?

Микрозелени броколи

Въпреки че повечето деца не обичат да хапват броколи, ние ви съветваме да не се отказвате, а все пак да ги предложите на вашия малчуган. Вкусът на микрозелените броколи се различава от този на възрастното растение – той е леко пикантен и напомня на китайско зеле. 

Освен това микрозелените броколи притежават антибактериално, детоксикиращо и противовъзпалително действие, което ги прави чудесна добавка към детското меню.

 

Микрозелен грах

Както вече спонемахме по-рано, предлагайки поници с по-сладък вкус, имате по-голям шанс да привлечете вниманието на детето към тях. Грахът е перфектният избор за тази задача.

Той притежава по-мек вкус и придава чудесна хрупкавост на всяко ястие, а всички знаем, че това е любимо на децата. 

Високото съдържание на витамини, протеин и минерали го превръща в невероятна добавка към супи, сандвичи, пици и дори пържени ястия.

 

Микрозелени репички

Това са микрозелените, които включваме към списъка с по-пикантен вкус. Ако вашето дете харесва пиперливи храни, то най-вероятно и репичките ще му харесат. Но в случай че забележите, че тези поници са прекалено пикантни за детето, можете да преминете към някои от горните варианти с по-мек вкус. 

Микрозелените репички са богати на  витамини А, В1, В2, ниацин и витамин С. Те успешно оказват лечебен ефект върху  слузестите синуси, дихателните пътища и подпомагат храносмилането.

Обърнете внимание – не се препоръчва прекомерната консумация на микрозелени репички гладно при чувствителен стомах!

 

Пшенична трева

Това е още един чудесен избор, богат на полезни хранителни вещества. 

Пшеничната трева пртежава по-наситен аромат, но лесно можете да го прикриете, като я добавите към сок или смути заедно с други плодове и зеленчуци.

Тя е богата на витамини С, Е, В, желязо и магнезий, и успешно подсилва имунната система, така че не пропускайте да я включите в детското меню.

Добавянето на микрозелени в менюто на вашето дете може да се окаже чудесен начин да го запознаете с нови вкусове, текстури и здравословния начин на живот като цяло.

Пониците са забавен начин да снабдите организма на детето с полезни хранителни вещества, винатими, минерали и фибри, така че не пропускайте тази възможност и изпробвайте някои от предложените варианти! Сигурни сме, че ще откриете точния вкус за вашия малчуган.

Надяваме се тази статия да ви е вдъхновила да включите микрозелени във вашето и детското меню, и да сме ви запознали с някои от ползите, които те оказват върху нашето тяло!