Често задавани въпроси относно микрозелените растения

В тазмесечната статия споделяме с вас най-често задаваните въпроси относно микрозелените и тяхното отглеждане.

Какво всъщност представляват микрозелените?

Микрозелените са ядливи разсади, които се отглеждат докато започнат да прокарват първите си истински листа. Казано по друг начин – микрозелените са миниатюрна версия на възрастните растения. Фазата на развитие, до която се отглеждат, ги прави изключително наситени на полезни хранителни вещества.


През последните години микрозелените набират популярност поради многобройните ползи за човешкото здраве.

Каква е хранителната стойност на микрозелените?

Микрозелените са изключително богати на хранителни вещества като: витамини, минерали и антиоксиданти. Проучвания са установили, че в някои случаи микрозелените са с по-висока концентрация на определени хранителни вещества отколкото техните зрели двойници.

Къде и как се отглеждат микрозелените?

Микрозелените могат да бъдат отглеждани както на открито, така и в затворени пространства, които са специално оборудвани за отглеждането на този тип растения. 


Обикновено пониците се отглеждат в специални контейнери или тави на естествена светлина или под изкуствени светлини, приспособени за тази цел.

Как се съхраняват микрозелените?

Микрозелените трябва да се съхраняват в хладилник, поставени в плик или някакъв тип кутия за съхранение. По този начин ще успеете да запазите свежестта им за няколко дни, но все пак ние препоръчваме да се консумират възможно най-скоро. 

Каква е разликата между микрозелени и кълнове?

Микрозелените растения и кълновете не са едно и също нещо. Между тях съществуват определени разлики, като една от тях е начинът им на отглеждане. 

Докато кълновете се отглеждат във вода и при минимално наличие на светлина, микрозелените растат в почва и имат нужда от светлина и вода, за да се развиват.

Както вече споменахме по-рано, микрозелените се отглеждат ​​докато започнат да прокарват първите си истински листа, а кълновете се консумират, най-просто казано, под формата на заплетени корени. 

Микрозелените притежават по-наситени аромат и вкус и съдържат пълната хранителна стойност на възрастното растение.