Какво представляват микрозелените растения?

Микрозелените са млади зеленчуци, които попадат някъде между кълновете и т.нар. „бейби“ зеленчуците. Отличават се силно от другите изброение по технологията на отглеждане. Микрозелените имат интензивен ароматен вкус и концентрирано съдържание на хранителни вещества и се предлагат в различни цветове и текстури. Тези малки ядливи растения често се използват за добавяне на цвят и вкус към ястията, но могат да се консумират и самостоятелно. 

Микрозелени могат да бъдат редица растения – репички, слънчоглед, броколи, червено зеле, грах и други.

Микрозелените са с изключително високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Всъщност те имат много по-висока концентрация на хранителни вещества от напълно зрелите растения.

Ползи за здравето от консумацията на микрозелени растения

Все по-често се правят проучвания, които доказват различни ползи от консумацията на микрозелени растения. Установено е, че те са мощен имуностимолант и са изключително богати на хранителни вещества. Могат да помогнат за предотвратяване на някои здравословни проблеми, да подобрят физическото и психическото Ви здраве и да помогнат за контролирането на наднормено тегло.

Освен това е установено, че могат да имат благоприятен ефект за хора със следните здравословни проблеми:

Сърдечни заболявания: Микрозелените са богат източник на полифеноли, клас антиоксиданти, свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Алцхаймер: Храни, богати на антиоксиданти, включително тези, съдържащи високи количества полифеноли, могат да бъдат свързани с по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.
Диабет: Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на вида стрес, който може да попречи на захарта да навлезе правилно в клетките. 
Някои видове рак: Богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци, особено тези, богати на полифеноли, могат да намалят риска от различни видове рак. 

Внимание: Микрозелените не са лекарство срещу изброените проблеми. Проучванията установяват, че могат да имат благоприятен ефект върху здравето Ви, но не отменят или заместват медицински подходи при лечение!